Afrika’da Yetişen Kahvelerin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Afrika’da Yetişen Kahvelerin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Afrika kahveleri, kahve çekirdekleri arasında asidik tatları sevenler tarafından yoğun olarak tercih edilen ve geniş bir özelliğe sahip olan kahve çeşitleri arasında yer almaktadır. Afrika’nın kendisine özgü yapısı ve iklim, toprak, hava koşulları ile birlikte kahvelerinin de özel bir tat bulması nedeniyle ayrıcalıklı kahve deneyimi yaşamak isteyenler için özel kahveleri sunmaktadır.

Afrika’da Yetişen Kahveler Nelerdir?

Afrika’da yetişen kahveler Uganda, Kenya, Etiyopya, Rwanda ve Tanzanya kahveleridir. Arabistan yarım adasında olmasına karşılık Yemen kahvesi de Afrika kahveleri arasına girmektedir. Afrika kahvelerinin büyük çoğunluğu Arabica’dır ve genel özellikleri itibariyle parlak, asidik, meyvemsi ve ekşi, hafif gövdeli yapılara sahiptirler. Kahvenin farklı bir aromalarını keşfetmek için Afrika kahvelerini denemekten büyük bir keyif alabilirsiniz.

Etiyopya Kahvesi ve Özellikleri

Etiyopya için sınırları içerisinde yetişen kahve çok büyük öneme sahiptir. Tüm dünya tarafından Afrika kahveleri arasında Etiyopya ilk sırada gelmektedir. Etiyopya’da toplam 4 bin kilometrekare alanın üzerinde bir alanda kahve yetişmektedir. Etiyopya kahvesi hafif meyveli ve narenciye notaları ile bilinmektedir. Etiyopya kahveleri kendi içlerinde de Sidamo, Ghimbi ve Harar gibi bölgelere ayrılmaktadırlar. Orta içimli, aromatik bir kahve deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Genelde tüm Etiyopya kahveleri dengeli aromatik özellikler taşımaktadır.

Kenya Kahvesi ve Özellikleri

Kenya bölge olarak volkanik özelliklere sahip olan bir yerdir ve kahve çekirdekleri de volkanik zenginlikten yararlanarak asitli bir yapıya sahiptir. Arabica türünde olan Kenya kahvesinin en büyük özelliği herkes tarafından kolayca fark edilebilen asitli bir tadının olmasıdır.  Gövde olarak zengin ve ağır, asitlik açısından da parlak ve kokulu aroması ile öne çıkan Kenya kahvesi, kahveden farklı bir aroma deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihi olmaktadır.

Uganda Kahvesi ve Özellikleri

Tat olarak şarapsı asitliğe ve keskin bir kokuya sahiptir. Dünya genelinde çok tüketilen bir Afrika kahvesi değildir, bunun sebebi asitik değerlerinin neredeyse Kenya kahvesinden bile yüksek olması gelmektedir. Ancak sert ve asitli kahve severler tarafından tercih edilmekte ve özellikle blend yapımında etkili sonuçlar vermektedir.

Rwanda Kahvesi ve Özellikleri

Arabica kahve türü olan Rwanda kahvesi toprak özellikleri bakımından kakao, portakal, erik notalarını barındırmaktadır. Asidite olarak dengelidir ve yumuşak – orta bir için deneyimi sunmaktadır. Düzenli yağışların ve mineral yönünden zengin olan Rwanda, kahve severler tarafından özel içim talep edildiğinde kullanılmaktadır.

Burundi Kahvesi ve Özellikleri

Afrika kıtasının doğusunda yer alan Burundi kahvesi, en az diğer kıta kahveleri gibi lezzetli, kremalı gövdesi ve dengeli asiditesi ile bal aromasının yoğun olduğu, yer yer böğürtlen ve çikolata notalarının görüldüğü, içimi son derece keyifli bir kahve türüdür. Burundi’nin denize göre yüksekliği ortalama 1500 olan bölgelerinde yetişen Burundi, az olan ihracat sayısı ile diğer kıta kahvelerinin gölgesinde kalmaktadır.

Tanzanya Kahvesi ve Özellikleri

Tanzanya’ya ilk kahve 1890’larda Fransız Misyonerler tarafından getirilerek Kilimanjaro Bölgesi’ne ekilmiştir. Bugün Tanzanya, Afrika’daki en büyük üçüncü kahve üreticisidir. Ülkede üretilen kahve deniz seviyesinden ortalama 1400-1800 metre yükseklikteki çiftliklerde yetiştirilir. Tanzanya kahvesi, Kenya kahvesi’ne benzer şekilde; keskin, derin, zengin ve güçlü bir tat ile parlak ve canlı bir asitlik sergiler. Tipik olarak, yoğun, kremsi orta gövdeli Tanzanya kahvesi, tatlı meyveli bir tada ve bazen de sedir notalarına sahiptir.

Zimbabve Kahvesi ve Özellikleri

Afrika kahveleri arasında pek sık tercih edilmeyen ancak iyi kahve içicilerinin gözünden kaçmayan Zimbabve kahvesi, Doğu Afrika kökenlidir. Esasında hoş çikolatalı ve deri tatları barındırarak, etkileyici bir bitiş sunmaktadır. Asit değeri ise düşüktür. Bilindik Afrika kahvelerine göre profil olarak da düşük değerler taşır. Zimbabve kahvesinin az bilinmesinin nedeni bölgede yıllık üretimin ortalama 100.000 civarında olması ve yeterli ihracat yapılamamasıdır.

Yemen Kahvesi ve Özellikleri

Afrika kıtasında bulunmamasına karşılık Afrika iklim özellikleri ile şekillenen Yemen kahvesi, tat olarak son derece dengeli, aromatik ve orta – sert içime bir kahve olarak öne çıkmaktadır. Yemen kahvesi genelde Yemen Mocha olarak da adlandırılmaktadır. Çikolata ve baharat notaları baskındır. Bitki türü olarak arabica’dır. Kahve taneleri, diğer ülkelerin çekirdeklerine göre genelde küçük olmaktadır. Yemen kahvesi yetiştiği bölgeye ve koşullara göre İsmaili, Sanani, Mattari gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Yetişme bölgelerine göre asit gövde oranı farklılık göstermektedir ancak karakteristik özellikleri asit değerleri dengeli, egzotik tatlara ve çikolata notalarına sahip olması gösterilebilir.

Item added to cart.
0 items - 0,00