Guatemala Kahvesinin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Guatemala Kahvesinin Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Amerika kıtasında yetişen kahveler denilince El Salvador kahve ve Kolombiya ile ilk akla gelen kahvelerden olan ve kendisine özgü aroması ile öne çıkan Guatemala kahvesi, dünya kahve üretiminde üst sıralarda yer almaktadır. Bölgenin iklimi çok yağışlı olması ve nem oranı yüksek olması yüzünden doğal asidite değerlerine sahip olan yumuşak – orta değerlerde ve aromatik bir tat sunan Guatemala kahvesi, özellikle filtre kahve içmeyi sevenler için tercih edilmektedir.

Guatemala Kahvesi Özellikleri Nelerdir?

Guatemala, Orta Amerika’da yer almakta ve bölgenin iklim özelliklerini taşımaktadır. Dünya kahve üretimi sıralamasında onuncu sırada yer alan ülke, tüm dünyaya kahve ihracatı yapmaktadır. Guatemala’nın coğrafi olarak farklı iklim yapısı nedeniyle Guatemala kahveleri özellikleri ile de farklı tatlara ve notalara sahiptir. Temel olarak Guatemala kahveleri yeni ana bölgede yetişmektedir, en çok ise Antigua ve Atitlan ön plana çıkan bölgeler olmaktadır. Kahveler verimli topraklarda yetiştikleri için genel özellikleri ceviz ve çikolata notalarının baskın olduğu, bölgenin nem oranı yüksek olduğu için asidite değerleri yüksek ve dengeli özelliklerdir. Aynı zamanda kahve çekirdekleri ıslak işlem denilen yöntem ile işlenmektedir. En karakteristik tatları ise çikolata, fındık ve acı kakao tatlarıdır.

Guatemala Kahvelerinin Bölgelere Göre Özellikleri

Guatemala kahve ana olarak yedi bölgeye ayrılırlar ve her birinin genel özelliği birbirinden farklılık göstermektedir.

  • Nuevo Oriente Bölgesi; Guatemala’nın doğusunda yer alan bu bölge killi ve volkanik topraklar ile kaplıdır. Yıllık yağış miktarı da ortalamanın üzerindedir. Bölgeden elde edilen kahve çekirdekleri killi ve volkanik toprak yapısı nedeniyle sert notalara sahiptir.
  • Atitlan Bölgesi; ismini Atitlan Gölü’nden alan bu bölgede yetişen kahveler Guatemala kahveleri arasında öne çıkan çekirdekleri oluşturmaktadır. Bu bölgedeki kahve çekirdekleri zengin aromatik yapıları ve lezzetleri ile ön plana çıkmaktadır. Kahve tarlalarında organik gübreleme yapılması ile birlikte çekirdekler son derece dolgun, aromasını alan, sentetik tatlardan uzak olarak yetişmektedir. Dengeli ve kakao notalarının baskın olduğu bir tada sahiptir.
  • Fraijanes Bölgesi; Bölgenin volkanik yapısı sayesinde kahve orta – sert bir içime sahiptir. Potasyum miktarı yüksek olan toprağından ötürü birinci sınıf Guatemala kahveleri bu bölgede yetişmektedir. Fındık, çikolata notaları bu bölge kahvelerinde görülmektedir.
  • Antigua; gövde olarak sert bir yapıya sahip olan Antigua çekirdeklerinin asit değeri yüksek olup sert bir içim sunmaktadırlar. Bölge uzun bir süre yağış almaz ve bu dönemde kahve çekirdekleri kendilerine özgü tadı alırlar.
  • Huehuetenango Bölgesi; Guatemala kahveleri arasında sık bilinen kahvelerin yetiştiği bölgedir. Kuru rüzgârlar kahvelerin sert yapıya sahip olmasını sağlarlar. İçim olarak orta – sert ve acı kakao notalarına sahiptir.
  • Rainforest Bölgesi; yağmur ormanları olarak da bilinen bu bölge kil ve kireçtaşı açısından oldukça zengindir. Yumuşak ve orta içim, fındık, kakao, çikolata notaları bölge kahvelerinde baskın olarak hissedilmektedir.
  • Volcan San Marcos Bölgesi; bölgede hacim olarak az kahve yetişmesi için pek bilinmeyen bu çekirdekler, asidik ve sert bir tadıma sahiptir. Volkanik toprağa sahip olan bölgede bu yüzden kahve çekirdekleri yoğun aromatik tatlar taşırlar.

Bölgelerine göre Guatemala kahveleri tat ve asidik değerler bakımından farklılık gösteriyor olsalar da hepsinin ortak karakteristik özellikleri genelde sert gövdeye sahip olmaları, fındık, çikolata ve acı kakao gibi notalara sahip olmaları ve orta asidik değerlerde içim sunmalarıdır. Sert gövdeli olması bakımından Guatemala kahvelerini uzun süreler aromalarını yitirmeden muhafaza edebilirsiniz. Espresso için pek tercih edilmeyen Guatemala kahveleri için en yüksek içim keyfini filtre kahve ile alabilirsiniz.

Item added to cart.
0 items - 0,00