DÜNYADA KAHVE

Kahve ağaçlarının gelişmesi için en ideal şartlar, yeryüzünün ekvatoral kuşak denilen ve kuzeyde 25 derece, güneyde 30 derece paralelleri arasında yer alan bölgesindedir. Yüksek bölgelerde ve daha zengin topraklarda narin ARABICA kahve, daha alt seviyelerde ve yüksek sıcaklıklarda dayanıklı ROBUSTA türü kahve yetişir.


KAHVENİN KİMLİĞİ
Fincanda size sunulan kahvenin özelliklerini; kahve bitkisinin türü, yetiştiği toprağın kimyası, hava durumu, yağış ve güneş alma miktarı ile yetiştiği tarlanın denizden yüksekliği etkiler.
Bu ana faktörler yanında, toplanması ve sonrasındaki üretim süreci de kahvenin tadını ve kalitesini önemli ölçüde etkiler. Kahve işleme süreci ülkeden ülkeye, bir coğrafyadan başka coğrafyaya farklılık gösterir.
Kahve, dünya üzerinde 50 den fazla ülkede yetiştirilir.

KUZEY AMERİKA VE KARAYİPLER
AMERİKA VE HAWAI
Hawai’de yetişen KONA kahvesi bu bölgenin en çok bilinen kahvesidir. Mauna Loa yanardağının yamaçlarındaki zengin volkanik topraklarda yetişir ve lezzetli, zengin aromalı bir kahvedir. Genç kahve ağaçları siyah volkanik toprakta yetişirken, tohumlar volkanik kayalarda çimlendirilir.
MEKSİKA
Meksika’da büyük ekili alanlardan ziyade küçük çiftlikler yaygındır. 100.000 kahve üreticisiyle Meksika en çok kahve üretilen ülkelerden biridir. Meksika kahvesi genellikle yüksek alanlarda yetiştirilir ve belirgin bir keskinlikte harika bir aroma ve lezzet derinliğine sahiptir.
PORTO RİKO
Kahve Porto Riko’ya 1736 yılında Martinik’den getirilmiş olup, ada dünyada 6. büyük kahve ihracatçısıdır. Ancak, büyük kasırgalar ve diğer kahve üreten ülkelerle rekabet, adayı başka geçim yolları aramaya itmiştir. Bugün, kahve endüstrisi tekrar canlanmış ve en yüksek kalitede arabica kahve üretimi yapılmaktadır. Bu topraklarda yetişen çekirdeklerden, dengeli hacim ve asitlikte, meyvemsi bir aromaya sahiptir.


ORTA AMERİKA
GUATEMALA
Guatemala kahvesi, diğer komşularınınki kadar iyi bilinmemesine rağmen, zengin tadı için birçok kişi tarafından tercih edilen, kendine özgü tat ve kalitesi ile son derece ayırt edilir bir kahvedir. Guatemala’daki kahve ekili alanlar genellikle volkanik topraklar üzerinde ve denizden yüksekliği minimum 1350 metre ve üstündendir. Coğrafyanın kendine özgü mikro iklimi kahve yetiştiriciliği için avantaj sunmakta ve üretilen orta büyüklükteki kahve çekirdekleri derinlikli, karmaşık bir baharat veya çikolata aromasına sahiptir.
COSTA RİKA
Kosta Rika sadece yaş işlenmiş Arabica kahve üretmektedir. Bilinçli yetiştiricilik ve kaliteyi dikkate alan işleme yöntemi,  Costa Rika’nın orta büyüklükte, keskin asitlikteki mükemmel dengeli kahvesinin rekabetçi gücünü artırmaktadır.


GÜNEY AMERİKA
KOLOMBİYA
Kolombiya dünyanın en bilinen kahve üreticisi olup, yıllık üretimde dünyanın 3. büyüğü durumundadır. Ülke sathında yayılı binlerce küçük çiftlikte mükemmelliğin yüksek standardı korunarak özenle kahve yetiştirilir. Üretime gösterilen dikkat ve özen ile kalitesi değişmeyen, yumuşak ve asitliği iyi dengelenmiş ürün elde edilir. Arazinin engebeli olmasından toplanan kahvelerin taşınmasında zorluklar yaşanmasına karşın bu özel coğrafya, bizlere özel kahve çekirdeklerini hediye etmektedir.
BREZİLYA
Brezilya dünyada en çok kahvenin üretildiği ülkedir. Kahve yetiştirilen alanlar sonsuza doğru uzanıyor görüntüsü verir. Brezilya’da hem Arabica hem de Robusta türü kahve yetiştiriciliği yapılır. İklim, toprak kalitesi ve yükseklik hangi türün hangi bölgede en iyi yetiştirileceğini belirler. İyi bir fincan Brezilya kahvesi; berrak, tatlı orta gövdeli ve düşük asitlidir.


DOĞU AFRİKA
ETİYOPYA
Kahve efsanelerine bakıldığında, ilk kahve ağacının Etiyopya’da bulunduğu söylenir. Buna inanmak zor değil, çünkü burada hala vahşi kahve ormanları mevcut ve bu alanlar en çok kahve toplanan doğal tarlalardır. Etiyopya’da kahve üretiminde genellikle yaş işleme yöntemi uygulanır. Etiyopya kahvesi, tam gövdeli, biraz toprakımsı, dikkati çeken ve baskın bir tat ile fincanda kendisini ifade eder.
KENYA
Kenya kahvesi hem Amerika Birleşik Devletlerinde ’da hem de  Avrupa’da iyi bilinen ve çok beğenilen bir kahvedir. Çekirdekler, keskin, meyvemsi asitlikte, tam gövdeli ve zengin aroması ile çok lezzetlidir.  Kenya’da kahve, Kenya Dağının eteklerindeki genellikle küçük çiftliklerde yetiştirilir. Kenyalı üreticiler, kaliteye önem verirler ve sonuç olarak, işleme ve kurutma prosedürleri dikkatle kontrol edilir ve izlenir. Ayrıca, Kenya’nın kendine özgü bir kahve çekirdeği ölçeklendirme sistemi vardır. Burada en iri çekirdek  10 üzerinden yapılan ölçeklendirmede AA olarak sınıflanır.


BATI AFRİKA
FİLDİŞİ SAHİLİİ
Fildişi sahili dünyada Robusta türü kahvenin en çok yetiştiği bölgedir. Bu bölgede yetişen Robusta kahve, sert aroma, hafif gövde ve asitliğe sahiptir. Bu kahve türü daha koyu kavurmaya uygun olup, espresso kahve yapımı için Arabica kahve ile farklı karışımlar elde etmekte kullanılır.

ARAP YARIMADASI
YEMEN
Yemen kahvenin ilk ticaretinin yapıldığı yerdir. Burada kahve aile çiftliklerinin küçük taraçalanmış bahçelerinde, hala yüzyıllık eski yöntemle yetiştirilir. Yemen’in çorak topraklarında suyun az olmasından dolayı kahve çekirdekleri daha küçük boyutta ve daha düzensiz büyüklükte ve şekildedir. Su kıtlığından dolayı kahve kuru işlemden geçirilir. İşte bu nedenlerle, Yemen kahvesi diğer kahvelerden farklı görünüşte, ayırt edilir derinlikte ve zenginlikte tadı olan bir kahvedir.  Antik zamanlarda kahve Yemen’in meşhur limanı Mocha’dan yüklenerek dünyanın farklı bölgelerine gönderilirdi. Bu nedenle Mocha, Arap kahvesinin bir diğer adı olmuştu. Hollandalılar Arap kahvesi ile Java adasında yetişen kahveyi karıştırarak bugün Mocha Java olarak bildiğimiz ilk karışım kahveyi yapmışlardır.


ASYA
ENDONEZYA
Endonezya, binlerce adalardan oluşmuş, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biridir. Bu adalardan en çok bilinenleri: Sumatra, Java, ve Sulawesi adalarıdır ve bu adalarda yetişen kahve tüm dünyada yüksek kaliteli kahve olarak olarak bilinir. Endonezya’ya kahve 17. Yüzyılda Hollandalı koloniciler tarafından getirilmiş ve ülke kısa sürede dünya üretiminde öncülerden birisi olmuştur. Günümüzde çoğunlukla küçük çiftliklerde yetiştiricilik yapılmakta ve kahve meyvesi kuru işlenmektedir. Endonezya kahvesi, geniş gövdeli yapısı,düşük asitliği, zengin aroması ve yumuşak içimi ile dikkati çeker. Endonezya’da ayrıca kahve fidanlıkları vardır, buralarda yetişen genç fidanlar çiftçiler tarafından yüksek fiyatlarla satılır.  Endonezya’nın ılık ve nemli ikliminin sayesinde depolama esnasında kahvenin nazikçe yaşlanması daha derin gövdeli ve daha az asitli ödüllü bir kahve elde edilmesini sağlar. Bu yaşlandırma işlemi ve onun mükemmel sonuçları, günümüz teknolojisi ile bile mümkün olamamaktadır.
 VİETNAM
Vietnam’a 19. yüzyıl ortalarında gelen Fransız misyonerler Bourbon adasından Arabica türü kahve getirmişler ve Tonkin bölgesine dikmişlerdir. Daha sonraları, kahve yeniden tanıtıldı ve hızla karşılığını bularak büyük bir endüstriye dönüştü. Günümüzde Vietnam dünyanın 2. büyük kahve üreticisidir. Ülkenin güneyinde, nispeten küçük ekili alanlarda çoklukla Robusta kahve yetiştirilmektedir.  Hafif asitli, orta gövdeli Vietnam kahvesi dengeli bir kahvedir ve daha çok karışımlarda kullanılır.


DİĞER KAHVE ÜRETİCİSİ ÜLKELER

AngolaEkvatorLiberyaRuanda
BolivyaEl SalvadorMadagaskarSierra Leone
BurundiEtiyopyaMalawiTanzanya
KamerunGabonNikaraguaTayland
Orta Afrika CumhuriyetiGanaPanamaTimor-Leste
ÇinGinePapua Yeni GineTogo
Côte d’IvoireHaitiParaguayUganda
KübaHondurasLao Demokratik CumhuriyetiVenezuela
KongoHindistanPeruZambiya
Dominik CumhuriyetiJamaikaFilipinlerZimbabwe
Item added to cart.
0 items - 0,00